Filosofisch onderzoeken: 5 principes

Filosofisch onderzoeken. Miletos Academy trainingen voor persoonlijke ontwikkeling.

FILOSOFISCH ONDERZOEKEN

Alle trainingen van de Miletos Academy hebben ook filosofie als basis. Waarom? Filosoferen is vragen stellen, onderzoeken, kritisch denken, ontdekken, argumenteren maar vooral: vrij denken. Je ontwikkelt zo een open mind. Er gaat een wereld voor je open en wie weet, ontdek je nieuwe mogelijkheden. Wat het betekent om je als een filosoof te gedragen, ontdek je in dit artikel.

“Als we wisten wat we deden, heette het geen onderzoek.”

Albert Einstein

Trainingen die je leven verbeteren. Leef vrij en ontdek je potentieel.

IK EN MIJZELF

Net als alle grote filosofen deden, begin je bij jezelf.

Alles begint eerst bij jezelf. Jij bent degene die de wereld om je heen waarneemt en bepaalt hoe je daarmee om gaat. Of je boos wordt op een opmerking of iets dat tegenzit of niet. Of je stress krijgt van iets dat niet lukt of niet.

Aan alle waarnemingen geven wij een betekenis en we verbinden er conclusies aan. En met die conclusies bouwen wij onbewust een eigen persoonlijk wetboek op. Zo zit de wereld volgens ons in elkaar. Door deze eigen bril kijk je naar jezelf, anderen en de wereld.

Zo’n ‘bril’ heeft voordelen, maar het beperkt je ook om te leven zoals jij dat wilt.  

Voordat je kunt bepalen wat je waarneemt, moet je eerst weten hoe jij waarneemt. Het belangrijkste onderzoek is dus het onderzoek naar jezelf.

  • Hoe zien jouw persoonlijke wetten eruit?
  • Wat zijn je blinde vlekken?
  • Wie ben je echt?

IK EN DE ANDER

Bij het filosofisch onderzoek naar wat voor jou van belang is, je primaire behoeften, ontdek je dat andere mensen voor jou van essentieel van belang zijn.

Maar wie is die ander?
Veel mensen denken dat ze een ander snappen, terwijl ze nog steeds vanuit hun eigen bril kijken. Ze hebben niet in de gaten dat de ander een compleet andere bril op heeft. En dat die de wereld dus op een hele andere manier ervaart. 

Nadat je jezelf hebt leren kennen, kun je onderzoek doen naar de ander. Om vanuit zijn bril, zijn standpunt, de wereld te ervaren. Dat hoeft beslist niet te betekenen dat je het met de ander eens bent of niet. Het is alleen maar anders.

Doordat jij ook via andere brillen naar de wereld kijkt, wordt je leefwereld enorm vergroot. Je ervaart dat je je anders verhoudt tot de mensen om je heen. Je toont daadwerkelijk interesse in anderen omdat je wilt weten welke bril zij op hebben. Een andere bril is geen bedreiging meer, maar een verrijking.

Filosofisch onderzoeken bij Miletos. Trainingen die je leven verbeteren. Leef vrij en ontdek je potentieel.
Trainingen die je leven verbeteren. Leef vrij en ontdek je potentieel.

IK EN DE ORGANISATIE

Vroeger waren het de directieteams die een dagje de hei opgingen om in deze andere omgeving op een andere manier naar hun organisatie te kijken. Om zo met nieuwe oplossingen te komen.

Wat eerst alleen voor directies gold, is nu noodzaak voor alle professionals. Zo nu en dan afstand nemen van je werk en nadenken over de toekomst. En daarbij is zelfkennis en kennis van anderen belangrijk. Hierdoor ben je in staat om met elkaar mee te denken. En door verschillende brillen te combineren, kom je tot nog veel meer mogelijke ideeën.

Organisaties moeten het lef hebben om alles bespreekbaar te maken. Om vastomlijnde ideeën durven los te laten en mensen de vrijheid te geven om filosofisch te onderzoeken. Hoe vaak hoor je mensen niet zeggen: dat doen wij nu eenmaal zo? Over alles moet je vragen kunnen stellen, zonder dat dit direct leidt tot goed of fout.

IK EN DE MAATSCHAPPIJ

Een mens wil overleven. Dit lukt alleen als we het voortbestaan van de wereld beschermen. Daarom moeten wij als mensen andere keuzes maken. Door reclame en cultuur zijn veel secundaire behoeften belangrijk geworden, terwijl die praktisch niet eens zoveel bijdragen aan ons geluk als mens. 

Ondertussen zijn alle producten en onze leefwijze een enorme belasting geworden voor de natuur en de wereld. En die leefwijze is ook een zware belasting voor onszelf. Veel mensen zijn depressief, angstig, hebben stress of een burn-out. Tijd voor een heroriëntatie! Dus:

Waar heb je als mens ‘echt’ behoefte aan?
Hoe verhouden jouw behoeftes zich ten opzichte van de wereld?
En hoe kan je daar in je dagelijkse werk een bijdrage aan leveren?

Trainingen die je leven verbeteren. Leef vrij en ontdek je potentieel.

Het niet-onderzochte leven is de moeite van het leven niet waard.

Socrates

Filosoof

FILOSOFIE ALS LEVENSVISIE

Filosofie is zoveel meer dan kennis hebben van grote filosofen zoals Plato en Aristoteles. Het is ook een levensvisie, een die je helpt om vrij te leven. In rust en in balans met jezelf, en de wereld om je heen. Start met filosofisch onderzoeken en schrijf je in voor één van onze opleidingen.

Menu